söndag 28 april 2013

Marockanska khobza


Jag har inte så många kokböcker med mig hit till Libyen. En av de få jag har med mig är Marockansk matlagning. En lite fin bok med lätta recept, dessutom finns de flesta ingredienser att få tag i. Prov bakade dessa bröd, blev helt okej. Tyckte heller de inte var så svåra att göra.


Till 16 bröd behövs:

6 1/4 dl vetemjöl
1 tsk socker
1 tsk salt
1/2 msk torrjäst
3 dl fingervarmt vatten
1 dl majsmjöl
1 msk olja
1 ägg, lätt vispat
2 msk sesamfrön

Sätt ugnen på 175 grader. Lös upp jästen i en bunke med det ljumma vattnet. Rör ner 1 1/4 dl mjöl, socker och salt. Låt stå övertäckt på varm plats till degvätskan är något pösig.

Sikta ner resten a mjölet och majsmjölet i en skål. Tillsätt oljan. Häll över degvätskan. Blanda och knåda degen tills den är slät och smidig. Låt degen jäsa övertäckt på varm plats ca 20 min.

Dela degen i 16 delar, rulla varje del till en liten boll och platta ut den till en degkaka.

Lägg degkakorna på smord plåt. Pensla med ägg och strö över sesamfrön. Låt degkakorna jäsa övertäckta på plåten tills de är färdig jästa.

Grädda dem ca 12 minuter.



Jag åt brödet nybakat som tillbehör till måltid.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar