torsdag 18 april 2013

Kyckling spett med influenser från Karibien

Satt och tittade runt på recept här om dagen, fast jag har en hel del i mina kockböcker som jag inte provat. Av en slump hamnade jag inne på Anna Skippers sida, www.annaskiper.se. Där hade hon ett recept på karibiska kycklingspett. Jag tog lite därifrån och la till lite.....jag är en människa som har svårt att inte ändra recept...resultatet blev ändå bra och det är ju huvudsaken!


I grundrecept på www.annaskipper.se ska rätten ätas med sallad. Är nyttigt och mättar säkert bra. Men jag gjorde ugnsrostad potatis under och la kycklingspetten ovanpå. Kanske inte lika nyttigt, men ibland kan magen få lite godis!


Till 10 små spett behövs:

2 stora kycklingfiléer eller 450 g
2 schalottenlökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
1/2 grön chilifrukt, finhackad
1/2 halv citron, saften
1 dl färsk persilja, finhackad
2 msk ketchup
2 msk olja
1 nypa salt

Dessutom behövs små träspett att trä kycklingen på. Lägg dem i blöt innan du trär kycklingen på.

Ugnsrostad potatis till 2 personer:

5 mellanstora potatisar
salt
peppar
olja

Så här gör du:

Dela kycklingen i mindre bitar och trä upp dem på spetten.

Blanda alla ingredienser till glazen. Pensla glazen på kycklingspetten och låt marinera minst 1 timme. Ju längre du låter dem marinera, ger mer smak. Jag lät mina spett marinera i tre timmar.

Under tiden spett står i kylen och marineras gör du potatisen. Skala den och skär i klyftor. Lägg dem i en ugnssäkerform och häll på salt, peppar och lite olja. När det är 40 minuter kvar på spettens marinering sätts potatisen in i en 200 graders varm ugn. Rör ibland och se till att det inte bränns i botten.

Ta ut potatisen. Lägg på kycklingsspetten och sätt in i ugnen i 20-30 minuter, tills kycklingen är klar.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar