lördag 20 april 2013

Kryddiga kycklingspett

För ett par år sedan hittade jag detta recept i en mattidning. Har inget minne av vad tidningen hete. Provlagade receptet och det har blivit en höjdare i min familj. Även min mamma och pappa brukar laga detta recept. Tror det har influenser från Indien....eftersom det egentligen ska vara en gurk Raita till, men denna gång gjorde jag världens enklaste tomat- och löksås till vilket passade utmärkt.


Till 4 personer behövs:

700 g kycklingfilé
3 vitlöksklyftor
3 tsk spiskummin
1 tsk gurkmeja, ev mer om det ej blir gult
1 tsk chilipulver
salt
peppar
1 msk citronsaft
1 msk olivolja
3 dl turkisk youghurt

träspett

Tomatsås:
3 lökar skurna i tunna klyftor
2 msk tomatpure
4 dl vatten
olja
salt
peppar

Ris att äta till, gärna basmati

Börja med att skära kycklingen i fyrkanter.

Blanda youghurt med kryddorna, olja och citronsaft. Tillsätt riven vitlök och smaka av med salt och peppar.

Blanda yoghurtblandningen med kycklingbitarna. Ställ kallt minst 1 timme för marinering. Ju längre de marineras desto godare smak.

Trä upp kycklingbitarna på spett. Pensla på marinaden på spetten om det finns kvar något i burken.
Sätt in i ugnen, 200 grader, i ca 30 minuter.

När kycklingen står i ugnen gör du riset och såsen. Såsen: fräs löken i olja tills den är mjuk. Salta och peppra. Häll på tomatpuré och ungefär 4 dl vatten. Så det blir en sås. Till sätt mer om det behövs. Låt koka ca 10 minuter.

När allt är klart är det bara att servera och njuta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar