tisdag 5 mars 2013

Spenatpaj med fetaost

I grundreceptet använder man getost och soltorkade tomater. Jag använde fetaost istället och soltorkade tomater hittade jag inte i vår affär här i centrum. Däremot tror jag att det passar jättebra med soltorkade tomater i pajen. Grundreceptet är för 8-10 portioner och görs i en långpanna. Jag gjorde halva receptet och då räckte det till en mindre ugnssäkerform. Detta recept är värt att pröva!

 
8-10 Portioner
8 dl vetemjöl
300g margarin
1 dl kallt vatten ( jag använde inget vatten)
800g bladspenat (använde fryst)
3 vitlöksklyftor
20 marinerade soltorkade tomater
400g fetaost
1 burk oliver (500g)
8 ägg
8 dl mjölk
2 tsk salt ( använde inget salt eftersom oliver och osten är salt)
2 tsk malen svartpeppar
 
 
Sätt ugnen på 225 grader.

Hacka samman mjöl och matfett. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Linda in den i plastfolie och låt den ligga i kylskåp ca 30 min.

Tina spenaten och krama ur vätskan. Skala och hacka vitlöken. Strimla tomaterna. Skär eller smula osten i mindre bitar. Låt oliverna rinna av.

Vispa ihop ägg, mjölk och kryddorna till äggstanning.

Kavla eller tryck ut degen i en långpanna 30x40 cm. Nagga degen med en gaffel. Låt den stå kallt ca 30 min.

Fördela spenat, vitlök, tomater, ost och oliver på pajbotten.

Häll över äggstanningen.

Grädda mitt i ugnen ca 30 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar