Semlor brukas göras med mandelmassfyllning. Dessvärre orkade jag inte göra egen mandelmassa, vilket är busenkelt, därför fyllde jag en grop i bullen med jordgubssylt och spritsade grädde runt. Gick hem hos dem som provsmakade!
1 dl olja, rapsolja eller solrosolja
2 dl mjölk
1 msk torrjäst
1/2 dl strösocker
1 krm salt
1 tsk mald kardemumma
1 st ägg
7 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 st uppvispat ägg till pensling
Fyllning:
2 dl vispgrädde
jordgubbssylt
Garnering:
Florsocker
Värm mjölken till ungefär 40 grader.
Blanda 6 dl vetemjöl med torrjästen, socker, kardemumma och salt. Tillsätt mjölken, ägget och oljan. Arbeta degen smidig och låt den jäsa i 30 minuter under bakduk.
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda bakpulvret med 1 dl mjöl. Detta arbetas in i degen. Ta upp degen på mjölad arbetsyta och arbeta ut 12 släta bullar. Min deg gav 9 bullar. Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper ca 20 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter. Låt bullarna svalna på bakgaller.
Skär av locket på varje bulle. Gröp en lite grop i mitten av bullen. Lägg någon eller några matskedar med jordgubbssylt i gropen.
Vispa grädden. Spritsa eller klicka ut grädden. Jag använde en påse som sprits, men har man ingen möjlighet kan grädden klickas ut på bullarna. Lägg på locket på grädden.
Pudra över florsocker på locket och du har färska semlor!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar