Jag tycker inte om kaffe eller smaken av kaffe. Därför blev denna tårta inget för mig, men för de som provsmakade gillades den. Receptet kräver lite tid och planering, men de olika momenten går fort. Värt att vänta på, sa min gäst....
Smörj en rund form med avtagbar kant, ca 26 cm i diameter.
Vispa äggvitorna till ett fast skum. Sedan testar du om det är klart genom att hålla bunken upp och ned utan att det rinner ner något.
Vänd försiktigt ned sockret i äggviteskumet. Blanda väldigt försiktigt.
Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 200 grader, ca 20 minuter. Passa noga, det kan gå fortare.
Ta ut botten ur ugnen och låt den svalna.Lossa kanten efter 10 min. Det kan hända att botten har krympt, då trycker du ut den så att det täcker hela botten.
Nu börjar du med fyllningen genom att hacka chokladen.
Häll sedan äggulor, florsocker och kaffe i en kastrull. Vispa samman och ställ på spisen. Låt koka upp under omrörning. När det börjar sjuda fortsätter du att vispa till smeten är tjock och pösig.
Ta av kastrullen från plattan. Tillsätt den hackade chokladen och låt den smälta under omrörning. Vispa tills det är en slät fin smet. Låt smeten kallna.
Vispa grädden till fyllningen och vänd ner den avsvalnade krämen och rör den slät.
Sätt tillbaka kanten runt botten. Häll fyllningen i formen. Ställ in i frysen minst 3-4 timmar eller längre. Jag hade den inne i 3 timmar och då hade den inte stelnat riktigt helt.
Innan servering, ta ut kakan 30 minuter innan den ska ätas. Vispa grädden till garneringen. Bred ut eller spritsa grädden över kakan. Garnera tårtan med riven choklad.
Botten:
1,5 dl strösocker
4 st äggvitor
Fyllning:
4 st äggulor
3 msk florsocker
1 dl starkt kaffe
100 g choklad
3 dl vispgrädde
Garnering:
3 dl vispgrädde
50 g choklad
Smörj en rund form med avtagbar kant, ca 26 cm i diameter.
Vispa äggvitorna till ett fast skum. Sedan testar du om det är klart genom att hålla bunken upp och ned utan att det rinner ner något.
Vänd försiktigt ned sockret i äggviteskumet. Blanda väldigt försiktigt.
Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 200 grader, ca 20 minuter. Passa noga, det kan gå fortare.
Ta ut botten ur ugnen och låt den svalna.Lossa kanten efter 10 min. Det kan hända att botten har krympt, då trycker du ut den så att det täcker hela botten.
Nu börjar du med fyllningen genom att hacka chokladen.
Häll sedan äggulor, florsocker och kaffe i en kastrull. Vispa samman och ställ på spisen. Låt koka upp under omrörning. När det börjar sjuda fortsätter du att vispa till smeten är tjock och pösig.
Ta av kastrullen från plattan. Tillsätt den hackade chokladen och låt den smälta under omrörning. Vispa tills det är en slät fin smet. Låt smeten kallna.
Vispa grädden till fyllningen och vänd ner den avsvalnade krämen och rör den slät.
Sätt tillbaka kanten runt botten. Häll fyllningen i formen. Ställ in i frysen minst 3-4 timmar eller längre. Jag hade den inne i 3 timmar och då hade den inte stelnat riktigt helt.
Innan servering, ta ut kakan 30 minuter innan den ska ätas. Vispa grädden till garneringen. Bred ut eller spritsa grädden över kakan. Garnera tårtan med riven choklad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar