tisdag 5 mars 2013

Gratäng med potatis och köttfärs

Tänk att göra allt i en form. Det är både smidigt och enkelt. Dessutom blir det gott!
 
 
Till gratängen behövs:
1 kg potatis
600g köttfärs
1 gul lök
3 vitlöksklyftor, rivna på rivgärn
800g krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 tsk paprikapulver
1 tsk chilipulver
1 grönsaksbuljongtärning
salt
peppar
3 dl grädde
5 dl riven ost

Börja med att göra en köttfärsås. Stek köttfärsen i matfett med löken. Tillsätt kryddorna och tomatpurén. Sedan häll på krossade tomater och lägg i buljongtärningen. Salta och peppra. Låt putra ca 10 min på svag värme. Smaka av, och tillsätt mer kryddorn om det behövs.

Skala potatisen och skiva den tunnt. Smörj en ugnssäkerform, börja med ett lager potatis och sedan köttfärssåsen på. Avsluta med köttfärssås.

Blanda grädden med den rivna osten. Häll på köttfärsen. Sätt in gratängen i 200 graders ugn och låt den stå ca 50 min. Känn på potatisen så den är mjuk. Det passar bra att servera med en sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar