Jag provlagade dessa efter att sett min svärmor göra dem. Ett av de populäraste recepten i min mans familj. De fylls paprikor, blad och zucchini. De använder sig av en ångkoksinsats och ställer paprikorna ovanför kokande sås eller vatten. Jag har ingen ångkastrull så jag gjorde min paprikor i en vanlig kastrull, vilket fungerade bra.
Anpassa mängden paprikor efter antalet personer som ska äta maten. Jag använde mig av gröna paprikor. För oss fyra räckte det med:
8 st jämnstora gröna/röda paprikor
Ca 200 g valfritt kött, jag använde kycklingfilé som skars i små bitar. Men går lika bra med köttfärs, lammfärs eller quorn
1 vitlöks klyfta
ca 2 dl långkorningt ris
stor matsked tomat pure
en knippe persilja eller koriander
en vårlök
2 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 tsk chilipulver
salt
peppar
olja
Så här gör du:
Prova paprikorna i en kastrull för att se vilken du ska använda. De ska stå ganska tätt. Därmed får de stöd av varandra.
Skär av toppen på paprikorna, så det blir som små lock. Spar locken. Pilla sedan med en kniv, försiktigt, så du får ut kärnhuset. I paprikan ska det vara tomt.
Blanda alla ingredienser i en skål. plus 2-4 matskedar matolja/olivolja. Jag använde solrosolja. Ta ganska mycket salt och smaka av på blandningen. Tillför mer kryddor om det enbart smakar olja eller inte smakar något alls.
Fyll paprikorna. Paprikan ska nästan vara helt full, men lämna lite plats åt riset att svälla.
Häll olja i den kastrull du ska använda. Placera paprikorna stående. Häll på vatten, vattnet ska gå upp till locket på paprikorna inte täckas, och placera på spisen. Låt koka på medelstark värme ca 40 minuter. Vattnet kan koka bort under tiden. Ha lite koll och tillför mer vatten om det behövs.
Servera som ensamrätt eller på ett buffébord. Ta vara på den goda skyn. Använd som sås eller som buljong till något annat.
Anpassa mängden paprikor efter antalet personer som ska äta maten. Jag använde mig av gröna paprikor. För oss fyra räckte det med:
8 st jämnstora gröna/röda paprikor
Ca 200 g valfritt kött, jag använde kycklingfilé som skars i små bitar. Men går lika bra med köttfärs, lammfärs eller quorn
1 vitlöks klyfta
ca 2 dl långkorningt ris
stor matsked tomat pure
en knippe persilja eller koriander
en vårlök
2 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 tsk chilipulver
salt
peppar
olja
Så här gör du:
Prova paprikorna i en kastrull för att se vilken du ska använda. De ska stå ganska tätt. Därmed får de stöd av varandra.
Skär av toppen på paprikorna, så det blir som små lock. Spar locken. Pilla sedan med en kniv, försiktigt, så du får ut kärnhuset. I paprikan ska det vara tomt.
Blanda alla ingredienser i en skål. plus 2-4 matskedar matolja/olivolja. Jag använde solrosolja. Ta ganska mycket salt och smaka av på blandningen. Tillför mer kryddor om det enbart smakar olja eller inte smakar något alls.
Fyll paprikorna. Paprikan ska nästan vara helt full, men lämna lite plats åt riset att svälla.
Häll olja i den kastrull du ska använda. Placera paprikorna stående. Häll på vatten, vattnet ska gå upp till locket på paprikorna inte täckas, och placera på spisen. Låt koka på medelstark värme ca 40 minuter. Vattnet kan koka bort under tiden. Ha lite koll och tillför mer vatten om det behövs.
Servera som ensamrätt eller på ett buffébord. Ta vara på den goda skyn. Använd som sås eller som buljong till något annat.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar